Informació corporativa

L’abans i el després del Túnel

Abans de la construcció del Túnel d'Envalira només existia una via de comunicació entre el Principat d’Andorra i el Sud de França: la via que transcorre per Pas de la Casa i que inclou el tram del Port d'Envalira amb pendents de més del 8 per cent i alçades de més de 2.400 metres.

La necessitat de reforçar els vincles amb França i d’oferir noves solucions de comunicació a la població de Pas de la Casa té història. Als anys 50 ja s’hi parlava d’aquest doble objectiu a Andorra i l’any 1963 es convocava a concurs l'avantprojecte del Túnel d'Envalira.

Estudis, investigacions, diferents propostes i negociacions es van succeir durant anys fins que l'1 de juny de 1999 les empreses FCC i NECSO van començar els treballs de construcció del túnel pel costat de Grau Roig i el 2 d’agost del mateix any per Pas de la Casa.

Des d’aleshores, s’han desenvolupat projectes de millora de les instal·lacions per tal d’adequar-se a les noves recomanacions en matèria de seguretat.

Avui, amb el Túnel d’Envalira ja podem parlar d’una nova via de comunicació que implica major fluïdesa, seguretat viària i temps. A més, les comunicacions entre el Pas de la Casa i la resta del Principat són permanents.

 

 

 

Dades i fets rellevants

 • 1963: Es convoca a concurs l'avantprojecte del Túnel d'Envalira. Surten guanyadors els enginyers francesos Semet i Phillip.
 • 1967: El Copríncep d'Andorra Charles De Gaulle manifesta la necessitat de la construcció del Túnel d'Envalira.
 • 1968: El Govern francès elabora un estudi preliminar titulat "Liaison routière permanente entre l'Andorre et la France".
 • 1979: Es celebra una reunió a París on es pren la iniciativa d’estudiar la possible realització de l’obra.
 • 1983: El Govern Andorrà adjudica el primer estudi tècnic-econòmic d'aquesta via de comunicació.
 • 1985: S’aprova el traçat entre Grau Roig i Pas de la Casa.
 • 1992: Es redacta per encàrrec de la conselleria de Serveis Públics d'Andorra el "Projecte del Túnel d'Envalira i accessos. Avantprojecte de detall".
 • 1995: El Consell General aprova el sistema de construcció, explotació i manteniment del Túnel d'Envalira per via d’una concessió administrativa.
 • 1997: S'adjudica provisionalment la concessió al grup format per les empreses CUBIERTAS, ENTRECANALES, FCC, BANCA REIG I BBV.
 • 1998: El Consell General aprova la "Llei per a la construcció del Túnel d'Envalira mitjançant concessió administrativa" i el Govern decreta l’adjudicació definitiva de la concessió. El 28 de setembre, es constitueix la societat Túnel d'Envalira, S.A. El 2 d’octubre: Es signa el contracte de concessió.
 • 1999: El Govern aprova el projecte "Túnel d'Envalira i accessos. Projecte constructiu bàsic" presentat per la societat concessionària. El 1 de juny: Inici de les obres de construcció del túnel
 • 2000: Inauguració del túnel i obertura al tràfic el 26 de setembre.

 

 

Grup GLOBALVIA

Túnel d’Envalira, S.A. forma part del grup GLOBALVIA, un referent mundial en el sector de les concessions de transport. La companyia es troba entre els primers llocs per nombre de concessions d’infraestructures de transport a nivell mundial, segons les dades publicades el 2015 a la revista especialitzada Public Works Financing (PWF).

Globalvia va començar la seva activitat al gener de 2007, fruit de la unió de l’interès de dos companyies espanyoles, FCC i Bankia, en el sector de les infraestructures. A partir de 2011 i fins el 2013 Globalvia escomet un procés de captació de fons destinats al desenvolupament de la seva cartera de concessions i a la recerca de futures inversions. Aquest capital arriba de la mà dels fons de pensions OPTrust (Canadá), PGGM (Holanda) i USS (Regne Unit) per un total de 750 milions d’euros i que s’articula a través d’un bo convertible.

A l’agost de 2015, en ple procés de venda, aquests fons exerciten el seu dret d’adquisició preferent sobre les accions de la companyia, culminant al març de 2016 quan OPTrust, PGGM i USS es converteixen de manera oficial en els propietaris del 100% de les accions de la companyia.

En l'actualitat Globalvia gestiona 28 projectes d'infraestructures entre carreteres, ferrocarrils, ports i hospitals. Globalvia està present a 7 països: Espanya, Portugal, Irlanda, Andorra, Mèxic, Costa Rica i Xile. En ells gestiona més de 1.500 Km d'autopista i més de 90 km de vies ferroviàries, amb un únic objectiu: la gestió eficient dels seus actius. 

 

logo globalvia generic